Nyhedsbrev

Bliv klogere på producentansvar for emballage

GENERELT OM PRODUCENTANSVAR

Det udvidede producentansvar gør virksomheder ansvarlige for jeres produkter gennem hele deres livscyklus – fra de fremstilles til de bliver til affald.

Det betyder, at I som virksomhed får ansvaret for at sikre, at jeres emballageaffald indsamles og behandles så miljømæssigt ansvarligt som muligt, og at mest muligt genbruges og/eller genanvendes.

Det udvidede producentansvar for emballage er bygget på princippet om, at forurenerne betaler og bærer ansvaret for det affald, der genereres af deres produkter. Det betyder, at I som virksomhed har et juridisk, økonomisk og operationelt indsamlingsansvar for jeres produkter, så snart de når affaldsfasen.

Lige nu findes der producentansvar på elektronik, batterier og biler. Producentansvaret for emballage træder i kraft i 2025, og der arbejdes også på at indføre producentansvar på tekstiler om nogle år.

Ud over at ansvaret for håndtering af jeres virksomheds emballageaffald, indeholder producentansvaret også en rapporterings-, indberetnings- og oplysningspligt til myndighederne.

OMFATTEDE VIRKSOMHEDER

Alle producenter og importører er omfattet af producentansvaret for emballage.

Det er altså som udgangspunkt ikke den virksomhed, der fremstiller emballagen, men den virksomhed, der sætter emballerede produkter på markedet, der har producentansvaret.

Dette kan også gælde, selvom du ikke har producentansvaret for produktet i den primære emballage, men måske blot i den sekundære eller tertiære.

Årsagen til, at det er importører og producenter, der er omfattet af producentansvaret for emballage er, at den virksomhed, der sætter produktet på markedet, har størst indflydelse på valg og køb af emballagen.

Som udgangspunkt kan virksomheder, der er omfattet af producentansvaret inddeles i tre hovedkategorier:

  • Fabrikant
    • Fx en producent af møbler, der emballeres.
  • Importør
    • Fx en importør af skjorter, der sælger til både detail og private, har producentansvaret for al emballage.
  • Distributør
    • Fx en virksomhed, der sætter emballage eller emballerede produkter det danske marked.

Producentansvaret gælder både for dem, der sætter emballage og emballerede produkter på det danske marked uanset salgsmetode – herunder fjernsalg (online salg).

Særlige regler for mikrovirksomheder

Mikrovirksomheder kan være undtaget for producentansvaret. En mikrovirksomhed er enhver virksomhed, der beskæftiger under ti personer og har en årlig omsætning på under 15 mio. kr.

Mikrovirksomheder bliver som udgangspunkt undtaget for producentansvaret, medmindre en mikrovirksomhed importerer emballage fra udlandet. Hvis der importeres fra udlandet, har mikrovirksomheden producentansvar.

Hvis en mikrovirksomhed til gengæld køber emballage fra Danmark, vil det være emballageproducenten, der har producentansvaret – uanset om det er under mikrovirksomhedens eget varemærke eller ej.

Miljøstyrelsen har uddybet med eksempler på sin hjemmeside. Se eksempel 8 og 9.

HVAD ER MÅLET
MED PRODUCENTANSVARET?

Med producentansvaret flyttes den finansielle byrde ved affaldshåndtering over til virksomhederne.

Det sker for at motivere virksomheder til at designe og/eller købe de emballageløsninger, der er mest muligt bæredygtige.

Der er sat en økonomisk ramme for finansieringen af affaldshåndteringen i producentansvaret, der fx giver rabat på udgifterne forbundet med producentansvaret, hvis virksomheder benytter sig af mere miljøvenlige emballagetyper, der nemmere kan genbruges og/eller genanvendes.

På den måde er der en økonomisk gevinst for virksomhederne i at vælge bestemte emballagetyper, den generelle miljøbelastning sænkes, indsamlingen og håndteringen af emballageaffald bliver bedre og den cirkulære økonomi styrkes.

DE ØKONOMISKE KONSEKVENSER
VED PRODUCENTANSVARET FOR EMBALLAGE

Fra 2025 bliver tusindvis virksomheder omfattet af producentansvaret for emballage.

Det estimeres, at omkring 1,1 mio. tons emballage vil være omfattet af producentansvaret, og det kommer til at koste de berørte virksomheder i alt 2,35 mia. kroner om året.

Ud af de beregnede 2,35 mia. kr. udgøres ca. 1,5 mia. kr. af husholdningerne. De resterende 0,85 mia. kr. udgøres af emballage indsamlet fra erhverv. Omkostningerne til håndtering af plastemballage udgør næsten halvdelen af de 2,35 mia. kr.

Lovgivningen endnu ikke er helt på plads, og derfor kan vi endnu ikke sige noget med sikkerhed, når det kommer til de økonomiske rammer for producentansvaret.

Vi ved dog, at for den enkelte producent, som melder sig ind i en kollektiv ordning, vil udgiften bestå af en kombination af lovbestemte miljøgraduerede bidrag, indsamlings- og behandlingsomkostninger til den mængde emballage producenten sætter på markedet samt administrationsomkostninger herunder medlemskab i den kollektive ordning.

Læs mere om prisen for medlemskab i Emballageretur her. 

VORES PRISINDIKATOR KAN HJÆLPE JER

Selvom den endelige økonomiske ramme endnu ikke er på plads, er det alligevel muligt at få en ide om, hvad producentansvaret for emballage potentielt kan komme til at koste jeres virksomhed.

I Emballageretur har vi udarbejdet Prisindikatoren, som er et værktøj, der kan hjælpe dig med at få et overblik over de mulige økonomiske aspekter af producentansvaret.

Læs mere om Prisindikatoren her.

HVILKE EMBALLAGETYPER
BLIVER OMFATTET?

Vi forventer, at alle emballagetyper bliver omfattet af producentansvaret på emballage.

Det vil sige, at uanset om materialet er plast, glas, træ, metal, pap, papir mv. og uanset, hvor det anvendes – i husholdning, industri, kontor, servicesektoren osv.

Vi inddeler emballagen i tre forskellige typer:

1. Salgsemballage eller primæremballage:

Det er emballage, der er udformet, så den udgør en salgsenhed for den endelige bruger eller forbruger på salgstedet.

Hvis du fx køber en pose med løse ris, så er det den pose, som risene ligger i, der betragtes som primæremballage.

2. Multipak eller sekundær emballage:

Det er emballage, der er udformet, så den udgør en samling af et vist antal salgsenheder, uanset om den sælges som sådan til slutbruger eller forbruger, eller om den kun bruges til at fylde hylderne på salgsstedet.

Hvis vi holder fast i eksemplet med risposen, så er dette den papkasse, som x antal poser ris er samlet i.

3. Transportemballage eller tertiær emballage:

Transportemballage eller tertiær emballage er emballage, der er udformet på en måde, der gør håndtering og/eller transport af et antal salgsenheder eller multipak emballager lettere, og sikrer, at skader forårsaget af fysisk håndtering eller transport udgås.

Fx er dette den palle, som flere kasser med poser af ris transporteres på.

Transportemballage omfatter ikke vej-, jernbane-, skibs- og luftfragtcontainere.

EU-paller tæller ligeledes ikke med som transportemballage, da der er en retur ordning, men almindelige træpaller er omfattet som transportemballage.

Hvem har producentansvaret for transportemballage?
Reglen omkring transportemballage lyder: ”Gør transportemballagen tilgængelig på markedet første gang”.

Derfor er det som udgangspunkt emballageproducenten, der har producentansvaret.

Men, hvis en virksomhed får udformet eller fremstillet transportemballagen under eget varemærke (Private label), er det virksomheden selv, der har producentansvaret og ikke leverandøren af emballagen.

Tilføjes der emballage, f.eks. plastfolie betragtes denne folie også som transportemballage eller tertiær emballage.

Vigtigt at vide om indberetning af emballager

Producentansvaret for emballage træder i kraft i 2025, men allerede i 2024 skal jeres virksomhed registrere jeres forventede mængder emballage. Emballageretur kan hjælpe jer med registreringen hos myndighederne.

EMBALLAGEDESIGN
OG GENANVENDELSESMÅL

Når producentansvaret for emballage indføres, får virksomhederne den praktiske såvel som den økonomiske opgave at håndtere deres emballageaffald.

Det overordnede mål med producentansvaret er at give virksomhederne et økonomisk incitament for at designe og/eller købe de emballageløsninger, der er mest muligt bæredygtige, og på den måde sænke den generelle miljøbelastning.

Som led i dette tiltag har EU fastlagt nogle genanvendelsesmål, som I kan se i tabellen nedenfor:

Emballage-
affaldstyper

 Anslået reel
genanvendelse 2018

Genanvendelses-
mål 2025

Genanvendelses-
mål 2030

Al emballage 63% 65% 70%
Glas 79% 70% 75%
Plastik 14% 50% 55%
Papir/pap 97% 75% 85%
Jern 70% 70% 80%
Aluminium 70% 50% 60%
Træ 42% 25% 30%

Kilde: Handlingsplan for cirkulær økonomi (2021) baseret på EU´s emballage direktiv 2018, Affaldsstatistik 2019, Miljøstyrelsen 2020.

SÅDAN KAN DU DESIGNE DIN EMBALLAGE TIL GENANVENDELSE

Den økonomiske ramme omkring producentansvaret på emballage er sammensat på en måde, hvor jeres virksomhed belønnes alt efter, hvor nemt det er at genbruge eller genanvende jeres emballage.

Vi har sammensat en guide, der gør det nemt for jer at komme i gang med et mere miljøvenlig emballagedesign.

VIRKSOMHEDENS FORPLIGTELSER

Når jeres virksomhed er omfattet af producentansvaret på emballage, er der flere forskellige forpligtelser I skal opfylde – og Emballageretur kan hjælpe jer med dem alle.

INDSAMLINGS- OG BEHANDLINGSPLIGT

Kommunerne fortsætter med at indsamle emballagen som ”første indsamlingsled”.

Herefter får I som virksomhed det praktiske ansvar for affaldsbehandlingen af jeres emballage hvad end den består af plastik, pap, metal, glas eller noget helt femte.

Som producent eller importør skal I dække 100% af de udgifter kommunerne har ved at indsamle emballagen og sortere den i fraktioner.

Ved at tilmelde jer en kollektiv ordning som Emballageretur, er I sikre på, at I opfylder de krav og forpligtelser forbundet med jeres producentansvar, da vi sørger for at varetage ansvaret på jeres vegne.

REGISTRERINGSPLIGT

Som producentansvarlig virksomhed skal I registreres i Dansk Producentansvar (DPA).

Emballageretur hjælper vores medlemmer med denne opgave.

INDBERETNINGSPLIGT

Som producentansvarlig virksomhed skal I indberette den emballagemængde, som I sætter på det danske marked. Netsalg er også omfattet.

Emballageretur hjælper vores medlemmer med denne opgave.

For at gøre indberetningen så nem som mulig for vores medlemmer, har vi udviklet det digitale værktøj Budgetskemaet.

Læs mere om det her.

Vær opmærksom på: Miljøministeriet oplyser, at hvis en omfattet virksomhed ikke opfylder sin pligt om at indberette forventede emballagemængder for 2024, så kan det føre til politianmeldelse og straffes med bøde.

Læs mere om tidsplanen her.

OPLYSNINGSPLIGT

Som producentansvarlig virksomhed skal I oplyse kunderne om, hvordan I bortskaffer emballagen.

Det kan I gøre på mange måder. Fx med information på emballagen eller ved oplysningskampagner.

Som medlem i Emballageretur er I samtidig sikret ordentlig kommunikation omkring emballagen. En del af vores arbejde som kollektiv ordning handler nemlig om at informere offentligheden om, hvordan vi på vegne af jer som medlemmer sørger for at genanvende mest mulig emballage.

DATA DER SKAL INDBERETTES

Som producentansvarlig virksomhed, skal I indberette flere forskellige typer data.

Mange af de regler, der skal udgøre grundlaget for det kommende producentansvar for emballage, er ikke på plads endnu.

Det ligger derfor ikke helt fast, hvad man skal indberette af data som producentansvarlig virksomhed.

Vi ved dog, at de berørte virksomheder fra den 1. april 2024 til og med den 31. august 2024 skal indberette de mængder emballage, som de forventer at sætte på markedet i form af emballerede produkter.

Vi ved også, at de materialer, der skal registreres er:

  • Pap
  • Papir
  • Metalholdigt
  • Glas
  • Plast
  • Mad- og drikkekartoner
  • Træ
  • Aluminium
  • Blandet emballage – denne gælder kun for virksomheder, der registrerer sig under bagatelgrænsen og vælger at registrere deres samlede mængder.  

Materialemængderne skal angives pr. emballagekategori (i kilo), og skal ses som en baseline, der skal bruges til at lave selve tildelingen til indsamling og behandling af emballageaffaldsmængderne i 2025.

Din virksomhed skal desuden også angive, hvor stor en andel af materialerne, der genbruges, hvem slutbrugeren for din emballage er (husholdninger og/eller erhverv) og du skal indrapportere, hvis din emballage skal sorteres som farligt affald.

Miljøministeriet oplyser, at hvis en omfattet virksomhed ikke opfylder sin pligt om at indberette forventede emballagemængder for 2024, så kan det føre til politianmeldelse og straffes med bøde.

Læs mere om din registrerings- og indberetningspligt her.

Vi har også udviklet det digtale værktøj, Budgetskemaet, der gør det nemt for dig at indberette dine emballagemængder direkte til os.

Læs mere om skemaet her.

Ønsker din virksomhed, at et andet CVR-nummer indberetter jeres data?

Læs mere om i vores FAQ.

 

Husk!

Emballageretur hjælper dig i mål med indberetningen af jeres data, og du kan trygt læne sig op ad vores knap 20 års erfaring med drive producentansvar.

Emballageretur opdaterer løbende vores medlemmer om de regler for indberetning af emballagemængder mv., som vil gælde fra 2025.

MILJØGRADUERET BIDRAG

I producentansvaret for emballage arbejdes der med begrebet ”miljøgradueret bidrag”.

Det miljøgraduerede bidrag har til formål at skabe et yderligere incitament til bedre design af emballager gennem et bonus-/Malus system.

Tanken er, at man som producentansvarlig virksomhed bliver belønnet med en rabat ved godt miljødesign, men straffet med et ekstra bidrag ved dårligt miljødesign.

Ved godt miljødesign forstås emballager, som er genanvendelige eller som kan genbruges.

De eksakte designkriterier ligger ikke fast endnu, men det forventes, at der vil blive lagt vægt på følgende principper:

  • Minimering af materialer,
  • genanvendelighed,
  • mængden af genanvendt materiale i emballage,
  • tilstedeværelsen af farlige stoffer.

BAGATELGRÆNSEN

Der er indlagt en bagatelgrænse på 8 tons emballage om året i producentansvaret for emballage.

Det er først og fremmest vigtigt at understrege, at bagatelgrænsen ikke fritager nogle virksomheder for at være omfattet af producentansvaret. 

Bagatelgrænsen gør det dog i nogle henseender nemmere at håndtere producentansvaret for emballage.

Helt konkret betyder bagatelgrænsen, at virksomheder, der sætter mindre en 8 ton emballage på markedet om året, skal indberette færre oplysninger om deres emballage og bliver pålagt færre administrative gebyrer.

Fx skal virksomheder med emballagemængder under bagatelgrænsen ikke indberette sin tonnage for hver emballagekategori, men kan indberette dem som en samlet mængde.

De forpligtiges heller ikke til at indberette med udgangspunkt i de miljøgraduerede bidrag.

Du skal som producentansvarlig virksomhed derfor stadig betale for de omkostninger, der er forbundet med indsamling og behandling af emballage svarende til de mængder, du sætter på det danske marked i form af emballerede produkter.

Det gebyr du betaler under bagatelgrænsen, vil samtidig være en ”flat fee” – en gennemsnitspris pr. ton emballage, der sættes på markedet.

Selvom du har under 8 ton emballage årligt, kan det alligevel være en god ide at registrere dine emballagemængder detaljeret, da dine samarbejdspartnere fx kan kræve oplysningerne af dig.

Derudover er der mange fordele ved at melde sig ind i en kollektiv ordning som Emballageretur, da vi hjælper dig med registrering, indberetning, råd og vejledning, adgang til højt specialiseret viden og relevante værktøjer, ESG-data osv.

KOLLEKTIVE ORDNINGER

En kollektiv ordning varetager en række opgaver, som skal sikre, at producenterne (dansk erhvervsliv) lever op til deres ansvar om at håndtere de produkter, de sætter på markedet, når disse produkter bliver affald.

OBS: I sommeren 2024 skrev Miljøstyrelsen ud til danske virksomheder, at man forventer at gøre medlemskab i en kollektiv ordning til et lovkrav fra 2025.

Som kollektiv ordning handler vi på vegne af vores medlemmer – virksomheder i Danmark – og de primære opgaver vi typisk udfører i Emballageretur, er:

INDSAMLING OG HÅNDTERING AF AFFALD

Som kollektiv ordning organiserer og finansierer vi indsamlingen af de produkter, der er omfattet af producentansvaret, når de når slutningen af deres livscyklus på vegne af de virksomheder, der er medlemmer hos os.

Helt konkret indsamler vi affaldet fra genbrugspladser, erhverv og overtager affaldet, der bliver sorteret i de danske husholdninger.

Som en del af denne opgave indkøber og opstiller vi indsamlingsmateriel i hele Danmark.

Derudover forhandler vi og indgår aftaler med kommuner og private affaldshåndteringsvirksomheder omkring indsamling og håndtering af affaldet.

GENANVENDELSE OG MILJØRIGTIG BORTSKAFFELSE

Som kollektiv ordning sørger vi for, at affaldet bliver behandlet på en miljømæssigt forsvarlig måde.

Dette inkluderer sortering, genbrug og genanvendelse af materialer og korrekt bortskaffelse af farlige stoffer. Målet er at maksimere genanvendelsen og minimere den miljømæssige påvirkning mest muligt.

RAPPORTERING OG DOKUMENTATION

Kollektive ordninger skal sikre, at der føres detaljerede optegnelser over mængderne af indsamlet, genanvendt og bortskaffet affald.

Det er vores opgave at kvalitetsikre og rapportere disse data til myndighederne for at dokumentere overholdelse af lovgivningen og for at sikre gennemsigtighed.

Derudover sørger vi for at overvåge affaldsstrømmen, sikre at behandlingsprocesserne er gennemsigtige og at medlemsvirksomhederne dermed opfylder deres forpligtelser under producentansvarslovgivningen. Dette kan fx inkludere kontrolbesøg og audits på fx behandlingsanlæg hos vores samarbejdspartnere.

Vi leverer også ESG-data til vores medlemmer, ligesom vi udvikler og gennemtester it-systemer, der kan hjælpe med at løfte rapporteringsopgaven for vores medlemmer.

FINANSIERING

Når en virksomhed er omfattet af et producentansvar, er denne forpligtet til at betale de omkostninger som fx kommunerne kan have ved at skulle indsamle, transportere, behandle og administrere håndteringen af virksomhedens affald.

Gebyrerne er typisk baseret på mængden og typen af produkter, som hver producent markedsfører.

Som kollektiv ordning indsamler vi gebyrer fra vores medlemsvirksomheder, vi stiller garanti og sørger for at betale aktører og samarbejdspartnere. Returs kollektive ordninger arbejder desuden non-profit.

OPLYSNING OG KOMMUNIKATION

En vigtig del af producentansvaret er at informere både producenter og forbrugere om deres roller og ansvar.

Som kollektiv ordning udfører vi oplysningskampagner, leverer information om korrekte bortskaffelsesmetoder og samarbejde med andre interessenter for at fremme korrekt affaldshåndtering.

Vi kan også levere ESG data til vores medlemmer.

RÅDGIVNING OG VEJLEDNING

Der kommer løbende nye love og opdateringer på eksisterende love om producentansvar. Som kollektiv ordning sørger vi for at holde vores medlemmer opdateret på de nyeste regler og opdateringer.

Vi repræsenterer også vores medlemmer, når vi bl.a. sidder med i forhandlingsudvalg og indgiver høringssvar til myndighederne.

INNOVATION OG UDVIKLING

Vi ser også stor værdi i at kunne bidrage til den grønne omstilling, og som kollektiv ordning arbejder vi også med at fremme innovation inden for affaldshåndtering og genanvendelse.

Dette kan omfatte forskning i nye teknologier og metoder, der kan forbedre genanvendelsesraterne og reducere miljøpåvirkningen. Som eksempel har vi i Elretur for nyligt etableret to genbrugsanlæg til elektronik i Danmark, som skal øge mængden af genbrugt elektronik væsentligt over de kommende år.

DERFOR SKAL DU VÆLGE EN KOLLEKTIV ORDNING

Der er mange praktiske, juridiske og finansielle opgaver forbundet med at have et producentansvar.

Indsamling og håndtering af affald, sortering, genbrug, genanvendelse og miljørigtig bortskaffelse, rapportering, overvågning, oplysning og innovation er alle elementer, der både er tidskrævende og omkostningstunge for én enkelt virksomhed at løfte alene.

Ved at løse denne opgave kollektivt for vores medlemsvirksomheder løfter vi en stor administrativ byrde fra jeres skuldre, vi skaber stordriftsfordele, og som en af de mest omkostningseffektive og erfarne kollektive ordninger i Europa, sikrer vi jer også mest mulig værdi og effekt for jeres penge.

OBS: I sommeren 2024 skrev Miljøstyrelsen ud til danske virksomheder, at man forventer at gøre medlemskab i en kollektiv ordning til et lovkrav fra 2025.

 

Retur hjælper dig med flere producentansvar ét og samme sted

Retur er en familie af kollektive ordninger, hvoraf den ældste har drevet producentansvar i snart 20 år.

Vi hjælper dansk erhvervsliv med at løfte sit producentansvar på emballage, elektronik, batterier og i fremtiden også tekstiler.

Uanset om I har et eller flere, kan din virksomhed altså få alle jeres producentansvar håndteret ét og samme sted – hos os i Retur – one-stop shop for producentansvar.

HÅNDTERING AF INDSAMLET EMBALLAGEAFFALD

Hvordan håndteres emballageaffald, der er indsamlet hos henholdsvis husholdninger og erhverv?

HÅNDTERING AF EMBALLAGEAFFALD INDSAMLET I HUSHOLDNINGER

Når kommunerne har indsamlet emballageaffaldet i beholdere, der er opstillet ved en-familie huse eller etageejendomme, overdrages affaldet til den kollektive ordning på pladser udpeget af fx Emballageretur.

Herefter overtager fx Emballageretur ansvaret for den videre sortering og behandling af emballageaffaldet og sikrer, at vores medlemmer indfrier de genanvendelsesmål, som er fastlagt i producentansvaret for emballage.

Konkret udbyder vi denne opgave på det private marked og indgår aftaler med danske og udenlandske virksomheder, som kan leve op til vores miljøkrav og sikre en lav pris.

Producentansvaret betyder, at der kommer mere ensartethed og skala i sortering og genanvendelse, da ansvaret for behandling flyttes fra de danske kommuner, som har meget forskellige tilgange til hvordan affaldet skal håndteres.

Mekanismen i producentansvaret er herefter, at producenterne af emballage kompenserer kommunerne for indsamling af den del af affaldet, der er emballage.

Det betyder konkret, at borgerne i en kommune får en del af deres affaldsgebyr betalt af producenterne. I princippet skal kommunerne sikre, at de kommunale affaldsgebyrer falder tilsvarende, når de nu får dækket deres omkostninger af producenterne.

HÅNDTERING AF EMBALLAGEAFFALD INDSAMLET I ERHVERV

Måden hvorpå erhvervsaffald indsamles ændres ikke som følge af implementeringen af producentansvaret for emballage.

Den nuværende metode, hvor den enkelte virksomhed frit laver aftaler med private indsamlingsvirksomheder fortsætter altså.

Den eneste forskel, der indføres er, at den affaldsproducerende virksomhed vil blive kompenseret for de omkostninger den har til indsamling og behandling af den del af sit affald, der er emballageaffald.

I praksis betyder det, at affaldsindsamlerne søger kompensation hos en kollektivordning for det emballageaffald, de har indsamlet og behandlet for den enkelte affaldsproducerende virksomhed.

Det er endnu uklart, hvordan den konkrete model for kompensation bliver, da myndighederne endnu ikke har fastlagt en model.

Når modellen er klar, giver Emballageretur vores medlemmer besked.

AFFALDSHÅNDTERING OG
TAKE BACK-LØSNINGER

Går I med tanker om at etablere en take back-løsning? Emballageretur kan hjælpe jer.

Har I et produkt eller reservedel, som egner sig særlig godt til genbrug?

Vi kan hjælpe jer med at udvikle take back-løsninger.

INTERNATIONALT SAMARBEJDE

Sælger I jeres produkter i EU, Norge, Schweiz eller UK?
Så kan Emballageretur hjælpe jer.

Producentansvaret for emballage følger emballageaffaldet. Konkret betyder det, at hvis din virksomhed sætter emballage på markedet i andre lande end Danmark, og den emballage I benytter ender som affald i det pågældende land, så har I et producentansvar i det land.

I skal dermed efterleve det respektive lands regler for producentansvar på emballage.

Selvom producentansvaret er etableret af EU, så kan reglerne og håndteringen af affald være meget forskellig fra land til land. Der kan fx være forskellige deadlines fra land til land, og forskelle på materialer, der skal registreres.

Gennem vores medlemskab og medejerskab af weee-Europe, samarbejder vi med de førende europæiske kollektive ordninger indenfor genbrug, genanvendelse og cirkulær økonomi om håndtering af producentansvaret på tværs af landegrænserne.

Via dette samarbejde kan vi skabe kontakt til relevante aktører, der kan hjælpe jer med at håndtere producentansvar for emballage i EU, Norge, Schweiz og UK.

EMBALLAGERETURS MILJØEMBLEM

Som medlem af Emballageretur modtager I vores miljøemblem.

Miljøemblemet signalerer, at I støtter en ansvarlig udvikling bygget på cirkulære principper om øget genbrug og genanvendelse.

Det styrker jeres profil, og kan bruges i jeres kommunikation når I skal tiltrække kunder, dygtige medarbejdere og gode samarbejdspartnere.

Indtil producentansvaret implementeres i 2025 kan du som medlem bruge det ”blå” emballagemiljøemblem, der viser, at din virksomhed forbereder jer på producentansvaret for emballage.

Det grønne emballageemblem kan opnås, når der overgås til et egentligt medlemskab, hvor der både rapporteres og betales.

Det er vores partner BeCause, der understøtter det digitale emblem.

Hent den danske installationsguide her.

LOVGIVNING

I 2018 besluttede EU, at der skulle indføres et producentansvar for emballage.
Den 30. august 2022 vedtog et bredt flertal i Folketinget, at producentansvaret skulle indføres i Danmark.

Danmark er et af de sidste EU-lande til at indføre producentansvaret på emballage, som ifølge parterne er et stort skridt i omstillingen mod en cirkulær økonomi, som vil bidrage til en CO2-reduktion i affaldssektoren på ca. 0,12 millioner tons i 2030.

Aftalen bygger videre på en række anbefalinger fra erhvervslivet, kommunerne og de kommunale affaldsselskaber til udformningen af de kommende nye producentansvar. Du finder den politiske aftale her.

Det er en revision af miljøbeskyttelsesloven, der fastlægger de overordnede rammer for producentansvar på emballage. Læs mere her.

Loven skal implementere EU’s emballagedirektiv (EU 2018/852). Du finder direktivet her.

BAGGRUNDSRAPPORTER

TIDSPLAN FOR PRODUCENTANSVARET FOR EMBALLAGE

Emballageretur er involveret i det udviklende arbejde omkring producentansvaret på emballage, og sørger for at holde dig opdateret, så du er klædt på til at træffe de rigtige beslutninger.

Her har du den foreløbige tidsplan for
producentansvaret på emballage.

Den originale tidsplan for producentansvaret for emballage er blevet ændret i oktober 2023 og sidenhen igen i juli 2024. Læs mere om det her

2023

Q3 2023 blev 1. del af bekendtgørelserne for det kommende producentansvar udstedt.

Bekendtgørelserne sætter rammerne omkring producentansvaret og udstedelse af bekendtgørelserne er en forudsætning for at Emballageretur som kollektiv ordning kan organisere indsamlingen og behandlingen af emballageaffald fra 2025.

2024

Q1 bliver 2. del af bekendtgørelserne for det kommende producentansvar udstedt.

Det er også i 2024, at de omfattede virksomheder skal registrere deres forventede emballagemængder til myndighederne.

Emballageretur er klar til at hjælpe.

I Q3 forventes det, at den 3. del af bekendtgørelsen udstedes.

2025

Q4: Producentansvaret for emballage træder i fuld kraft den 1. oktober 2025.

Bemærk – tidligere var planen, at producentansvaret for emballage skulle træde i fuld kraft i Q3 den 1. juli 2025. I begyndelsen af juli 2024 meddelte Miljøministeriet dog, at den dato blev ændret til den 1. oktober 2025.

Datoen for implementering flyttes for at give plads til en overgangsperiode, hvor kommuner og producenter får mulighed for at lære at tilpasse sig reglerne for producentansvaret i praksis. Det betyder, at overdragelse af affald, betaling mv. vil ske fra den 1. oktober 2025.

Emballageretur er klar til at hjælpe jer med producentansvaret. Kontakt os på telefon +45 3336 9198 og skriv til os på mail info@emballageretur.dk

VÆRKTØJER

Vi vil gerne gøre det så nemt som muligt for vores medlemmer at håndtere de opgaver, der er forbundet med producentansvaret for emballage. Derfor har Emballageretur udviklet flere værktøjer.

PRISINDIKATOREN

Prisindikatoren er et online værktøj, der kan give dig en ide om, hvor meget din virksomhed potentielt kan komme til at skulle betale når I skal løfte producentansvaret for jeres emballage.

Prisindikatoren kan også hjælpe dig og dine kolleger med at se, hvor meget en omlægning til mere bæredygtige typer af emballage fx fra plast til pap kan betyde i kroner og ører.

Det er kun medlemmer af Emballageretur, der har adgang til Prisindikatoren.

Første version af Prisindikatoren blev lanceret i september 2023, og vi holder løbende webinarer, der giver en introduktion til, hvordan I kan bruge Prisindikatoren.

Klik her for at se mere.

BUDGETSKEMA

Budgetskemaet er designet til at gøre det så nemt for jer som muligt at indberette og sende jeres emballagedata til os.

I kan afkrydse relevante oplysninger og indtaste jeres emballagemængder i Budgetskemaet, og når I er klar, uploader I informationerne direkte fra Budgetskemaet til os i Emballageretur.

Derefter sørger vi for at indberette jeres data korrekt hos det nationale producentansvarsregister, Dansk Producentansvar (DPA).

Værktøjet gør det også muligt for jer at downloade oplysningerne i et Excel-ark, så I selv har overblik over jeres emballagedata.

Vi lancerede Budgetskemaet i december 2023, og frigiver værktøjet i januar 2024.

Vi holder løbende webinarer, der giver en introduktion til, hvordan I kan bruge Budgetskemaet samt hvilke data, der skal registreres som led i indberetningen.

Klik her for at se mere.

ENGANGSPLAST

Med engangsplastikdirektivet blev der indført nye regler og krav for visse engangsplastprodukter og fiskeredskaber.

Som navnet antyder, er engangsplastprodukter helt eller delvist fremstillet af plast, og de er kun beregnet til at blive brugt én enkelt gang.

Nogle engangsplastprodukter kan både være omfattet af producentansvaret for engangsplast og producentansvaret for emballage.

Formålet med engangsplastdirektivet

Ifølge Miljøstyrelsen udgør plastik 80-85 % af havaffald på strande. Heraf udgør engangsplastik 50 % og fiskerirelaterede genstande 27 %.

Formålet med engangsplastdirektivet er at minimere mængden af engangsplastik, som ender i naturen og havmiljøet.

Derudover skal direktivet fremme anvendelsen af produkter, der egner sig til at blive genbrugt og genanvendt.

Er din virksomhed omfattet af producentansvaret?

Hvis din virksomhed er den første, der sælger eller leverer engangsplastprodukter i Danmark, er I ansvarlige for disse produkter. At sælge eller levere betyder, at I som virksomhed gør produkterne tilgængelige for andre virksomheder eller forbrugere i Danmark, uanset om det er mod betaling eller gratis.

Hvad betyder producentansvaret for din virksomhed?

Hvad betyder producentansvar for jer? Hvis jeres virksomhed er omfattet af producentansvar for engangsplastprodukter, skal I registrere jer i producentansvarsregistret. Hvis I allerede er producenter, skal det ske inden 17. december 2024. Nye producenter skal registrere sig senest 14 dage før de begynder at sælge eller levere engangsplastprodukter.

Hver tredje måned skal I rapportere, hvor meget engangsplast I har solgt, fordelt på forskellige kategorier. Første gang I skal rapportere er for første kvartal af 2025, og det skal gøres senest 10. april 2025.

I 2025 vil alle registrerede producenter blive opkrævet et årsgebyr af DPA for at dække deres administrationsomkostninger. Vi kender endnu ikke størrelsen på gebyret eller hvornår det skal betales.

Hvem har oprydningsansvar?

En stor del af det affald, der samles op fra skraldespande eller offentlige områder, er engangsplast. Ifølge Engangsplastdirektivet (SUP-direktivet) har virksomheder, der producerer eller importerer engangsplastprodukter, et producentansvar. Dette betyder, at hvis I sælger denne type produkter, skal I betale en del af udgifterne til at rydde op og fjerne affaldet.

Jeres andel af oprydningsomkostningerne afhænger af, hvor mange produkter I sælger, og hvor stor oprydningsopgaven er. Gebyret vil blive opkrævet af Miljøstyrelsen.

Engangsplastprodukter, der også er emballage

Hvis et produkt både er lavet af engangsplast (omfattet af SUP-direktivet) og fungerer som emballage (ifølge emballagedirektivet), skal det opfylde kravene fra begge direktiver. Hvis kravene fra de to direktiver er i konflikt, har engangsplastdirektivet fortrinsret.

Er der en bagatelgrænse?

Der findes ingen minimumsgrænse.

Der er ingen fastsat grænse for, hvor lidt plast der skal være i et produkt for, at det er omfattet af producentansvar. Det betyder, at det ikke er vigtigt, om produktet primært er lavet af plast eller et andet materiale – selv en lille mængde plast kan betyde, at producentansvaret gælder.

 

Typer af engangsplastprodukter omfattet af producentansvaret:

Fødevarebeholdere:

Fødevarebeholdere er fx æsker, med eller uden låg, til fødevarer, som er beregnet til at blive spist på salgsstedet eller som take away. Der er ligeledes tale om beholdere, der kan spises fra, hvor maden er klar til at blive spist  uden yderligere tilberedning.

Dette gælder dog ikke drikkevarebeholdere, tallerkner og indpakningsposer og -folier, der indeholder fødevarer.

Indpakningsposer og -folier:

Her er der tale om indpakningsposer og -folier, der er fremstillet af fleksibelt materiale og designet til at indeholde fødevarer, der er beregnet til umiddelbar spisning direkte fra indpakningsposen eller -folien uden yderligere tilberedning.

Drikkevarebeholdere:

Med drikkevarebeholdere menes der beholdere op til tre liter, der anvendes til at indeholde en væske, fx drikkeflasker. Låg og kapsler, og kompositemballage til drikkevarer er også omfattet.

Drikkevarebeholdere af glas eller metal med låg og kapsler af plast er ikke omfattet.

Drikkevarebeholdere, der er omfattet af bekendtgørelsen om pant på og indsamling mv. af emballager til visse drikkevarer, er ligeledes undtaget.

Drikkebægre:

Drikkebægre samt deres kapsler og låg.

Letvægtsplastbæreposer:

Plastbæreposer med en vægtykkelse på mindre end 50 mikron, som defineret i artikel 3, nr. 1c, i EU-Parlamentet og Rådets direktiv om emballage og emballageaffald.

Vådservietter:

Vådservietter til både personlig pleje og husholdningsbrug.

Balloner:

Her er der tale om alle typer balloner. Der er en undtagelse på balloner til industriel eller anden erhvervsmæssig brug og anvendelser, der ikke distribueres til forbrugere.

Filtre til tobaksvarer:

Her gælder det tobaksvarer med filtre, der er engangsplastprodukter. Det gælder også filtre, der er engangsplastprodukter, og som markedsføres til anvendelse i kombination med tobaksvarer.

Læs mere om filtre til tobaksvarer her.

EMBALLGERETUR HJÆLPER JER MED PRODUCENTANSVAR PÅ PRODUKTER AF ENGANGSPLAST

Vi sidder klar ved telefonerne mandag til fredag mellem kl. 09.00 – 15.00.
Ring til os på telefon +45 3336 9198 eller send os en mail på info@emballageretur.dk.