Nyhedsbrev

Engangsplast

ENGANGSPLAST

Med engangsplastikdirektivet blev der indført nye regler og krav for visse engangsplastprodukter og fiskeredskaber.
Med engangsplastikdirektivet blev der indført nye regler og krav for visse engangsplastprodukter og fiskeredskaber.

Som navnet antyder, er engangsplastprodukter helt eller delvist fremstillet af plast, og de er kun beregnet til at blive brugt én enkelt gang.

Nogle engangsplastprodukter kan både være omfattet af producentansvaret for engangsplast og producentansvaret for emballage.

Formålet med engangsplastdirektivet

Ifølge Miljøstyrelsen udgør plastik 80-85 % af havaffald på strande. Heraf udgør engangsplastik 50 % og fiskerirelaterede genstande 27 %.

Formålet med engangsplastdirektivet er at minimere mængden af engangsplastik, som ender i naturen og havmiljøet.

Derudover skal direktivet fremme anvendelsen af produkter, der egner sig til at blive genbrugt og genanvendt.

Er din virksomhed omfattet af producentansvaret?

Hvis din virksomhed er den første, der sælger eller leverer engangsplastprodukter i Danmark, er I ansvarlige for disse produkter. At sælge eller levere betyder, at I som virksomhed gør produkterne tilgængelige for andre virksomheder eller forbrugere i Danmark, uanset om det er mod betaling eller gratis.

Hvad betyder producentansvaret for din virksomhed?

Hvad betyder producentansvar for jer? Hvis jeres virksomhed er omfattet af producentansvar for engangsplastprodukter, skal I registrere jer i producentansvarsregistret. Hvis I allerede er producenter, skal det ske inden 17. december 2024. Nye producenter skal registrere sig senest 14 dage før de begynder at sælge eller levere engangsplastprodukter.

Hver tredje måned skal I rapportere, hvor meget engangsplast I har solgt, fordelt på forskellige kategorier. Første gang I skal rapportere er for første kvartal af 2025, og det skal gøres senest 10. april 2025.

I 2025 vil alle registrerede producenter blive opkrævet et årsgebyr af DPA for at dække deres administrationsomkostninger. Vi kender endnu ikke størrelsen på gebyret eller hvornår det skal betales.

Hvem har oprydningsansvar?

En stor del af det affald, der samles op fra skraldespande eller offentlige områder, er engangsplast. Ifølge Engangsplastdirektivet (SUP-direktivet) har virksomheder, der producerer eller importerer engangsplastprodukter, et producentansvar. Dette betyder, at hvis I sælger denne type produkter, skal I betale en del af udgifterne til at rydde op og fjerne affaldet.

Jeres andel af oprydningsomkostningerne afhænger af, hvor mange produkter I sælger, og hvor stor oprydningsopgaven er. Gebyret vil blive opkrævet af Miljøstyrelsen.

Engangsplastprodukter, der også er emballage

Hvis et produkt både er lavet af engangsplast (omfattet af SUP-direktivet) og fungerer som emballage (ifølge emballagedirektivet), skal det opfylde kravene fra begge direktiver. Hvis kravene fra de to direktiver er i konflikt, har engangsplastdirektivet fortrinsret.

Er der en bagatelgrænse?

Der findes ingen minimumsgrænse.

Der er ingen fastsat grænse for, hvor lidt plast der skal være i et produkt for, at det er omfattet af producentansvar. Det betyder, at det ikke er vigtigt, om produktet primært er lavet af plast eller et andet materiale – selv en lille mængde plast kan betyde, at producentansvaret gælder.

Typer af engangsplastprodukter omfattet af producentansvaret:

Fødevarebeholdere

Fødevarebeholdere er fx æsker, med eller uden låg, til fødevarer, som er beregnet til at blive spist på salgsstedet eller som take away. Der er ligeledes tale om beholdere, der kan spises fra, hvor maden er klar til at blive spist  uden yderligere tilberedning.

Dette gælder dog ikke drikkevarebeholdere, tallerkner og indpakningsposer og -folier, der indeholder fødevarer.

Indpakningsposer og -folier

Her er der tale om indpakningsposer og -folier, der er fremstillet af fleksibelt materiale og designet til at indeholde fødevarer, der er beregnet til umiddelbar spisning direkte fra indpakningsposen eller -folien uden yderligere tilberedning.

Drikkevarebeholdere

Med drikkevarebeholdere menes der beholdere op til tre liter, der anvendes til at indeholde en væske, fx drikkeflasker. Låg og kapsler, og kompositemballage til drikkevarer er også omfattet.

Drikkevarebeholdere af glas eller metal med låg og kapsler af plast er ikke omfattet.

Drikkevarebeholdere, der er omfattet af bekendtgørelsen om pant på og indsamling mv. af emballager til visse drikkevarer, er ligeledes undtaget.

Drikkebægre

Drikkebægre samt deres kapsler og låg.

Letvægtsplastbæreposer

Plastbæreposer med en vægtykkelse på mindre end 50 mikron, som defineret i artikel 3, nr. 1c, i EU-Parlamentet og Rådets direktiv om emballage og emballageaffald.

Vådservietter

Vådservietter til både personlig pleje og husholdningsbrug.

Balloner

Her er der tale om alle typer balloner. Der er en undtagelse på balloner til industriel eller anden erhvervsmæssig brug og anvendelser, der ikke distribueres til forbrugere.

Filtre til tobaksvarer

Her gælder det tobaksvarer med filtre, der er engangsplastprodukter. Det gælder også filtre, der er engangsplastprodukter, og som markedsføres til anvendelse i kombination med tobaksvarer.

Læs mere om filtre til tobaksvarer her.

EMBALLGERETUR HJÆLPER JER MED PRODUCENTANSVAR PÅ PRODUKTER AF ENGANGSPLAST

Vi sidder klar ved telefonerne mandag til fredag mellem kl. 09.00 – 15.00.
Ring til os på telefon +45 3336 9198 eller send os en mail på info@emballageretur.dk.