Virksomheder har mange praktiske, juridiske og finansielle opgaver de skal varetage, når de har et producentansvar.
Opgaverne spænder over alt fra indsamling af affald til sortering, genanvendelse, genbrug og miljørigtig bortskaffelse, rapportering, overvågning, oplysning og innovation – og en masse andre opgaver ud over disse.
Det er både tidskrævende og omkostningstungt for én enkelt virksomhed at løfte den byrde alene. Derfor vælger mange at melde sig ind i en kollektiv ordning.
Men hvad er en kollektiv ordning egentlig, og hvad er det vi laver for virksomhederne? Læs med her og få svaret.
HVAD ER EN KOLLEKTIV ORDNING?
En kollektiv ordning er en privat virksomhed, der mod betaling tilbyder den individuelle omfattede virksomhed at udføre de administrative og praktiske opgaver forbundet med producentansvaret.
En kollektiv ordning kan både være organiseret som en kommerciel virksomhed eller en non-profit. Måden kollektive ordninger organiserer sig på kan også være forskellig fra land til land.
Retur-familiens kollektive ordninger er organiseret som non-profit kollektive ordninger. Vi er desuden organiseret som en forening. Vores ejere er vores medlemmer – altså de virksomheder, der er en del af vores kollektive ordning.
Som kollektiv ordning handler vi på vegne af vores medlemmer, og vi varetager en række opgaver, som skal sikre, at medlemsvirksomhederne lever op til deres producentansvar om at håndtere de produkter, de sætter på markedet, når disse produkter bliver affald.
Returs kollektive ordninger fordeler vores opgaver i 7 hovedkategorier:
1: INDSAMLING OG HÅNDTERING AF AFFALD
Som kollektiv ordning organiserer og finansierer vi indsamlingen af de produkter, der er omfattet af producentansvaret, når de når slutningen af deres livscyklus.
Helt konkret betyder det, at vi på vegne af de virksomheder, der er medlemmer hos os, indsamler affaldet fra genbrugspladser og erhverv samt, at vi overtager affaldet, der bliver sorteret i de danske husholdninger.
Som en del af indsamlingsopgaven skal vi stille opsamlingsmateriel til rådighed. Det betyder, at vi fx skal sørge for indkøb og opsætning af containere, indsamlingsbure mm. i hele Danmark.
Derudover forhandler vi- og indgår aftaler med kommuner og private affaldshåndteringsvirksomheder omkring indsamling og håndtering af affaldet.
Læs også: Greenwashing vs greenhushing – Sådan kommunikerer du sikkert om grønne fremskridt
2: GENANVENDELSE OG MILJØRIGTIG BORTSKAFFELSE
Kerneopgaven for os som kollektiv ordning ligger i måden vi håndterer affaldet på, når det er blevet indsamlet.
Målet med producentansvaret er at sikre bedre brug af vores eksisterende ressourcer gennem genbrug og genanvendelse.
Derfor sørger vi for, på vegne af vores medlemmer, at deres affald (produkter og/eller emballage) bliver behandlet på en miljømæssigt forsvarlig måde.
Dette inkluderer sortering, genbrug og genanvendelse af materialer samt korrekt bortskaffelse af farlige stoffer. Målet er at maksimere genanvendelsen og minimere den miljømæssige påvirkning mest muligt.
3: RAPPORTERING OG DOKUMENTATION
På vegne af vores medlemmer skal kollektive ordninger sikre, at der føres detaljerede optegnelser over mængderne af indsamlet, genanvendt og bortskaffet affald.
Det er vores opgave at kvalitetsikre og rapportere disse data til myndighederne for at dokumentere overholdelse af lovgivningen og for at sikre gennemsigtighed.
Derudover sørger vi også for at overvåge affaldsstrømmen, sikre at behandlingsprocesserne er gennemsigtige og at medlemsvirksomhederne dermed opfylder deres forpligtelser under producentansvarslovgivningen. Dette kan fx inkludere kontrolbesøg og audits på fx behandlingsanlæg hos vores samarbejdspartnere.
Sidst, men ikke mindst, kan vi levere ESG-data til vores medlemmer, ligesom vi også udvikler og gennemtester it-systemer, der hjælper med at lette rapporteringsopgaven for vores medlemmer.
4: FINANSIERING
Producentansvaret er bygget på det princip at forureneren betaler. Det betyder, at regningen forbundet med håndteringen af de mange mængder affald ender hos de virksomheder, der er omfattet af producentansvaret.
Som virksomhed er man derfor forpligtet til at betale de omkostninger som fx kommunerne kan have ved at skulle indsamle, transportere, behandle og administrere håndteringen af virksomhedens affald.
Det overordnede mål med producentansvaret er samtidig at give virksomhederne et økonomisk incitament for at designe og/eller købe de produkter og emballageløsninger, der er mest muligt bæredygtige, for på den måde sænke den generelle miljøbelastning.
Producentansvaret er samtidig bygget op omkring et bod og belønnings-system. Det betyder, at gebyrerne typisk er baseret på mængden og typen af produkter og/eller emballager, som hver producent sætter på markedet, og jo nemmere det er at genbruge og/eller genanvende dine produkter og emballage, jo billigere bliver gebyrerne du skal betale.
For den enkelte producent, som melder sig ind i en kollektiv ordning, vil udgiften til producentansvaret derfor bestå af en kombination af lovbestemte miljøgraduerede bidrag, indsamlings- og behandlingsomkostninger til den mængde emballage producenten sætter på markedet samt administrationsomkostninger herunder medlemskab i den kollektive ordning.
Som kollektiv ordning indsamler vi disse gebyrer fra vores medlemsvirksomheder, vi stiller garanti og sørger for at betale aktører og samarbejdspartnere. Returs kollektive ordninger arbejder desuden non-profit.
5: OPLYSNING OG KOMMUNIKATION
En vigtig del af producentansvaret er at informere både producenter og forbrugere om deres roller og ansvar.
Som kollektiv ordning udfører vi oplysningskampagner – vores kollektive ordning Batteriretur har står fx bag den prisvindende kampagne ”F*cker med mit grundvand” med Bodil Jørgensen.
Vi holder webinarer, events og oplæg, vi deltager i konferencer, laver guides, skriver informative tekster og udtaler os til pressen.
Vi sørger også for at informere om korrekte bortskaffelsesmetoder af affald og samarbejder med andre interessenter for at fremme korrekt affaldshåndtering.
Vi understøtter også vores medlemmer ved at kunne levere ESG-data.
6: RÅDGIVNING OG VEJLEDNING
Producentansvaret har vist sig at være et effektivt værktøj i den grønne omstilling. Det er derfor et lovområde i rivende udvikling, hvor der løbende kommer nye love og opdateringer på eksisterende love om producentansvar.
Som kollektiv ordning sørger vi for at holde vores medlemmer opdateret på de nyeste regler og opdateringer.
Retur-familien står på et fundament støbt af næsten 20 års erfaring med håndtering af producentansvar. Vi bruger den viden og erfaring hver dag, når vi hjælper vores medlemmer med at omsætte kompliceret lovtekst til konkrete tiltag virksomhederne kan gøre for at imødekomme deres producentansvar.
Vi repræsenterer også vores medlemmer, når vi bl.a. sidder med i forhandlingsudvalg og indgiver høringssvar til myndighederne.
7: INNOVATION OG UDVIKLING
Sammen med vores medlemmer arbejder Retur kontinuerligt for at udvikle og finde nye muligheder, der bidrager til den grønne omstilling.
På tværs af organisationen arbejder vi for at fremme innovation inden for affaldshåndtering og genanvendelse, og vi skaber værdi ved at være nysgerrige på nye metoder og innovative teknologier, der kan forlænge levetiden på vores materialer og ressourcer.
Det omfatter fx forskning i nye teknologier og metoder, der kan forbedre genanvendelsesraterne og reducere miljøpåvirkningen. Fx har vi i Elretur etableret to genbrugsanlæg, som skal øge mængden af genbrugt elektronik i Danmark væsentligt over de kommende år.
DERFOR SKAL DU VÆLGE EN KOLLEKTIV ORDNING
Producentansvar er en stor og vigtig opgave – og det kræver umanerligt mange ressourcer at varetage hele opgaveporteføljen – særligt, hvis din virksomhed skal gøre det alene.
Derfor er det en god ide at melde jeres virksomhed ind i en kollektiv ordning.
Ved at løse opgaverne forbundet med producentansvaret kollektivt, løfter Retur-familiens kollektive ordninger en stor administrativ byrde fra din virksomheds skuldre.
Vi skaber samtidig stordriftsfordele for din virksomhed og vores andre medlemmer, og som en af de mest omkostningseffektive og erfarne kollektive ordninger i Europa sikrer vi jer også mest mulig værdi og effekt for jeres penge.
Uanset om I har et eller flere producentansvar, kan din virksomhed få alle jeres producentansvar håndteret ét og samme sted – hos os i Retur.
OBS: I sommeren 2024 skrev Miljøstyrelsen ud til danske virksomheder, der er omfattet af det kommende producentansvar for emballage, at man forventer at gøre medlemskab i en kollektiv ordning til et lovkrav fra 2025. Læs mere om, hvad Emballageretur kan gøre for jer lige her.