Nyhedsbrev

FAQ om producentansvar

Her kan du få hurtige svar på dine spørgsmål.

Ønsker du at dykke dybere ned i et emne, er der også mulighed for at få svar på dine spørgsmål på vores temaside for producentansvar.

Husk! Hvis du ikke kan finde svarene på dine spørgsmål, er vi altid klar til at hjælpe på telefon eller mail. Kontakt os.

EMBALLAGERETURS FAQ

Hvad er producentansvaret for emballage?

I producentansvar for emballage følges princippet om, at forurenerne betaler og bærer ansvaret for det affald, der genereres af deres produkter. Det betyder, at producenter har et juridisk, økonomisk og operationelt indsamlingsansvar for deres produkter i affaldsfasen.

Alle virksomheder, der pakker deres produkter i emballager eller importerer emballerede produkter, bliver omfattet af det kommende producentansvar. Det er således ikke emballagefabrikanten, der bliver ansvarlig, men den, der benytter emballagen.

Læs mere her.

Hvilke emballagetyper bliver omfattet?

Alle emballagetyper bliver omfattet af producentansvaret på emballage.

Det vil sige, at uanset om materialet er plast, glas, træ, metal, pap, papir mv. og uanset, hvor det anvendes – i husholdning, industri, kontor, servicesektoren osv.

Emballagen inddeles i tre forskellige typer: 1) Primæremballage / salgsemballage, 2) Sekundær emballage / multipak, 3) Tertiær emballage / transportemballage.

Læs mere her.

Hvilke regler gælder for transportemballage?

Der skelnes mellem transportemballage med og uden varemærke (logo/private label)

Ikke eget varemærke

Hvis en virksomhed modtager transportemballage uden varemærke, har emballageproducenten producentansvaret. Se Miljøstyrelsens illustration/vejledning nr 1.

Eget varemærke

Hvis en virksomhed får transportemballage udformet eller fremstillet under eget varemærke, er det virksomheden selv, der har producentansvaret. Se Miljøstyrelsens illustration/vejledning nr 4B.

Hvilke regler gælder for labels?

Labels er som udgangspunkt ikke transportemballage. I de tilfælde, hvor label-producenten ikke kender slutbrugen af labelen, kan der ikke indtræde producentansvar.

Udgangspunktet er, at labels, som købes på ruller uafhængigt af emballagen og som efterfølgende klæbes på en entydig emballage, bliver den en del af emballagen og ender i øvrigt sammen med emballagen i affaldsflowet. Her er det den, som klæber en label på emballagen, der har producentansvaret.

Kender producenten af labelen slutbrugen, og trykket på labelen klart indikerer, at det skal påsættes emballage, er det emballagepåfylderen som har producentansvaret.

Hvilke regler gælder for fakturaer og følgesedler?

Følgesedler og fakturaer er ikke en del af emballagen, og skal derfor ikke indberettes.

Emballage vs. produkter, der kan bruges som emballage

Et produkt, der ikke oprindeligt er lavet til at være emballage, er som udgangspunkt ikke omfattet af producentansvaret. For eksempel gælder det flyttekasser eller gavepapir. Hvis en virksomhed dog vælger at bruge disse produkter som emballage, vil den virksomhed, der første gang bruger produktet som emballage på det danske marked, som regel have producentansvaret – ikke fabrikanten eller den, der videresælger produkterne som flyttekasser.

Eksempler:

  • Hvis virksomhed A sælger flyttekasser til virksomhed B, som videresælger dem til kunder, der bruger dem til flytning, er flyttekasserne ikke omfattet af producentansvaret for emballage.
  • Hvis virksomhed B vælger at bruge flyttekasserne som emballage til salg af andre produkter, påtager virksomhed B sig producentansvaret.
  • Hvis virksomhed A selv bruger flyttekasserne som emballage til salg af varer til virksomhed B, som også bruger dem til emballering, har virksomhed A producentansvaret, da de er de første, der bringer kasserne i brug som emballage på markedet.

Vær opmærksom på:

Jf. Bilag 1 i den nye bekendtgørelse skal ruller, rør, tromler (af fx pap) betragtes som emballage, hvis der spolet et fleksibelt materiale omkring (fx plastfolie, aluminium, papir).

Hvilke virksomheder er omfattet af producentansvaret for emballage?

Som udgangspunkt gælder, at den ansvarlige producent er ”påfylderen” eller “importøren”, der markedsfører eller tilgængeliggør fyldte emballager i Danmark.

Det vil sige alle producenter og importører er omfattet af producentansvaret for emballage.

Det er altså ikke den virksomhed, der fremstiller emballagen, men den virksomhed, der sætter emballerede produkter på markedet, der har producentansvaret.

Som udgangspunkt kan de omfattede virksomheder inddeles i fire hovedkategorier.

Læs mere om de fire hovedkategorier her.

Du skal som virksomhed være opmærksom på, at du også kan være omfattet af producentansvaret, selvom du ikke har producentansvaret for produktet i den primære emballage, men måske blot i den sekundære eller tertiære.

Læs mere om emballagetyper her.

Hvad er reglerne for en mikrovirksomhed?

Med producentansvaret for emballage introducerer lovgivningen særlige undtagelser for mikrovirksomheder, som i Danmark er defineret ved kriterierne: færre end 10 ansatte og en omsætning på under 15 mio. dk/år.

Undtagelse: Hvis I som dansk mikrovirksomhed får leveret/fremstillet emballage (generisk eller i eget navn) eller emballerede produkter fra en dansk fabrikant, vil producentansvaret ligge hos fabrikanten – også selv om I er dem, der reelt tilgængeliggør varerne eller emballagen til slutbruger i Danmark.  

Undtagelse fra undtagelsen: Dansk mikrovirksomhed skal foretage registrering, hvis: Salgsemballagen bliver fremstillet af en udenlandsk fabrik og importeret (I vil nu som importører have producentansvaret).

Læs mere her.

Hvilke forpligtigelser får de omfattede virksomheder?

Lovgivningen er stadig under udvikling, og det er derfor ikke alle regler, der er på plads endnu.

Emballageretur er bygget på knap 20 års erfaring med håndtering af producentansvar, og vi forventer, at I som producentansvarlig virksomhed får følgende forpligtelser:

  • Indsamlings- og behandlingspligt
  • Registreringspligt i producentregister
  • Indberetningspligt
  • Oplysningspligt.

Læs mere om, hvad de enkelte forpligtelser indebærer her.

Hvad er de økonomiske konsekvenser ved producentansvaret for emballage?

Det forventes, at omkring 41.000 virksomheder omfattet af producentansvaret for emballage.

Lovgivningen er endnu ikke på plads, og derfor kan vi endnu ikke sige noget med sikkerhed, når det kommer til de økonomiske rammer for producentansvaret.

Vi ved dog, at for den enkelte producent, som melder sig ind i en kollektiv ordning, vil udgiften bestå af en kombination af lovbestemte miljøgraduerede bidrag, indsamlings- og behandlingsomkostninger til den mængde emballage producenten sætter på markedet samt administrationsomkostninger.

Læs mere om de økonomiske konsekvenser her. 

Emballageretur har udviklet værktøjet, Prisindikatoren, som kan give jer en ide om, hvad producentansvaret potentielt kan komme til at koste jeres virksomhed.

Læs mere om Prisindikatoren her.

Hvilke data skal indberettes?

2024-registrering

I 2024 skal de virksomheder, der er omfattet af producentansvaret foretage deres første registreringer.

Fra den 1. april 2024 til og med den 31. august 2024 skal virksomhederne indberette de mængder emballage, som de forventer at sætte på markedet i form af emballerede produkter.

De materialer, der skal registreres i 2024 er:

  • Pap
  • Papir
  • Metalholdigt
  • Glas
  • Plast
  • Mad- og drikkekartoner
  • Træ
  • Aluminium
  • Blandet emballage – denne gælder kun for virksomheder, der registrerer sig under bagatelgrænsen og vælger at registrere deres samlede mængder.  

Materialemængderne skal angives pr. emballagekategori (i kilo), og informationerne skal bruges til at lave selve tildelingen til indsamling og behandling af emballageaffaldsmængderne i 2025.

Er du medlem i Emballageretur skal du indberette dine data via vores Budgetskema. Du finder skemaet ved at logge ind på medlemssiderne.
Herfra skal du blot følge skemaets instrukser, og når alle data er klar skal du uploade det udfyldte budgetskema det til os. Så sørger vi for at indberette din virksomheds emballagemængder til DPA.

Særligt om farligt affald:

Hvis din virksomhed sætter emballage på markedet, som på grund af indholdet skal sorteres som farligt affald, når emballagen bortskaffes (det kan fx være hårspray, rense- og afkalkningsmidler mv.), skal dette registreres særskilt.

2025-registrering

Reglerne for 2025 indberetningen er endnu ikke helt på plads.

Derfor er det endnu ikke helt afklaret, hvad du skal indberette som producentansvarlig virksomhed.

Vi ved dog, at din virksomheds mængder af genbrugsemballager først skal indberettes i 2025 og frem.

Så snart vi ved mere sørger vi for at opdatere dig i vores nyhedsbrev og her på siden.

Læs mere om det kommende producentansvar for emballage her.

Hvilke frister er der for indberetning i 2024?

Virksomheder, der er omfattet af producentansvar for emballage, skal registreres hos DPA senest 31. august 2024. Miljøministeriet oplyser, at hvis en omfattet virksomhed ikke opfylder sin pligt om at indberette forventede emballagemængder for 2024, så kan det føre til politianmeldelse og straffes med bøde.

Virksomheder, der enten opretter sig eller begynder at markedsføre produkter omfattet af producentansvaret efter 31. august, skal registrere sig senest 14 dage inden, de begynder at markedsføre disse produkter.

Ved medlemskab i Emballageretur opretter vi dig i DPA. Du kan benytte vores budgetskema, som ligger på medlemssiden. Når du har udfyldt budgetskemaet, uploader vi dine emballagemængder til DPA.

NB: Bemærk at vi lukker for justering af mængder i budgetskemaet pr 4. juni. Har du ikke udfyldt budgetskemaet endnu, kan du altid indtaste dine mængder, men du vil ikke kunne foretage opdateringer efterfølgende.

Læs mere om tidsplanen her. 

Kan ét CVR-nummer registrere og indberette på vegne af flere CVR-numre?

DPA oplyser, at hvis en virksomhed ønsker at få en bestemt person til at foretage indberetningen, kan virksomheden selv knytte den pågældende person til virksomheden i MitID Erhverv som ny bruger.

Hvis en virksomhed ønsker, at et andet CVR-nummer skal indberette på deres vegne i producentansvarsregistret, er det muligt at oprette en ”erhvervsfuldmagt” i MitID Erhverv. Læs mere her.

Hvad er et miljøgradueret bidrag?

Det miljøgraduerede bidrags formål er at skabe incitament til bedre design af emballager.

Mekanismen bag det miljøgraduerede bidrag er, at virksomheder bliver belønnet med en rabat på omkostningerne ved producentansvaret ved at bruge emballage med godt miljødesign, men straffet med et ekstra bidrag ved dårligt miljødesign.

Konkret graduerer det miljøgradueret bidrag producenternes bidrag til de kollektive ordninger efter de enkelte emballagers miljøbelastning. Det betyder konkret, at producenter som markedsfører ”gode” emballager, skal betale mindre end producenter, der markedsfører ”dårlige” emballager jf.

Læs mere her.

Hvordan skal min virksomhed forholde sig til bagatelgrænsen på 8 ton?

Der er indarbejdet en bagatelgrænse i producentansvaret for emballage.

Bagatelgrænsen gælder for de virksomheder, der sætter mindre en 8 ton emballage på markedet om året kommer.

Bagatelgrænsen fritager ikke virksomheder for at være omfattet af producentansvaret.

Til gengæld gør bagatelgrænsen det nemmere at håndtere producentansvaret i visse henseender, da de omfattede virksomheder skal indberette færre oplysninger om deres emballage og heller ikke pålægges samme mængde administrative gebyrer, som virksomheder, der er over bagatelgrænsen.

Hvis din virksomhed falder under bagatelgrænsen for emballage kan I vælge at registrere eller indberette jeres emballagemængder som ”samlet emballage”, fremfor at fordele mængderne ud på enkelte materialekategorier.

Virksomheder med under 8 tons samlet emballage årligt er ikke forpligtet til medlemskab i en kollektiv ordning. Det kan dog alligevel være en god ide at melde sig samt indrapportere mere detaljeret end påkrævet. For eksempel hjælper Emballageretur dig med registrering, indberetning, rådgivning og vejledning. Du får adgang til højt specialiseret viden, relevante værktøjer, ESG-data osv.

Læs mere her.

Hvordan håndteres emballageaffald indsamlet i husholdningerne?

Når kommunerne har indsamlet emballageaffaldet, overdrages affaldet til den kollektive ordning på pladser udpeget af fx Emballageretur.

Herefter overtager fx Emballageretur ansvaret for den videre sortering og behandling af emballageaffaldet og sikrer, at vores medlemmer indfrier de genanvendelsesmål, som er fastlagt i producentansvaret for emballage.

Læs mere om, hvordan opgaven konkret løses her.

Hvordan håndteres emballageaffald indsamlet hos erhverv?

I øjeblikket er det sådan, at den enkelte virksomhed frit laver aftaler med private indsamlingsvirksomheder om indsamling af erhvervsaffald.

Implementeringen af producentansvaret for emballage ændrer ikke på denne fremgangsmåde.

Den eneste forskel er, at den affaldsproducerende virksomhed vil blive kompenseret for de omkostninger den har til indsamling og behandling af den del af sit affald, der er emballageaffald.

Læs mere her.

Hvad er en kollektiv ordning?

En kollektiv ordning er en privat virksomhed, der mod betaling tilbyder den enkelte, omfattede virksomhed at udføre de administrative og praktiske opgaver forbundet med producentansvaret.

Der findes både kommercielle og non-profit kollektive ordninger.

Emballageretur er organiseret som non-profit kollektiv ordning.

Emballageretur løfter som kollektiv ordning det lovpligtige producentansvar på vegne af alle omfattede virksomheder, der har meldt sig ind som medlemmer – både juridisk, økonomisk og praktisk.

Vi har drevet producentansvar siden 2005 og er uden sammenligning den kollektiv ordning med størst erfaring i Danmark.

Læs mere om, hvad vi gør som kollektiv ordning her.

Hvorfor skal vi melde virksomheden ind i en kollektiv ordning?

I sommeren 2024 skrev Miljøstyrelsen ud til danske virksomheder, at man forventer at gøre medlemskab i en kollektiv ordning til et lovkrav fra 2025.

Der er mange gode grunde til at melde din virksomhed ind i en kollektiv ordning som Emballageretur.

Er din virksomhed omfattet af producentansvaret for emballage får I det praktiske, juridiske og finansielle ansvar for at håndtere jeres produkter og emballage, når disse bliver til affald.

Umiddelbart kan det lyde ret ligetil, men der er mange forskellige opgaver forbundet med det at have et producentansvar.

Din virksomhed skal bl.a. stå for:

  • indsamling og håndtering af affald – herunder at indkøbe og stille materiel som containere mm til rådighed, samt forhandle med kommuner og andre aktører omkring indsamling,
  • sortering af affald samt sikring af genbrug, genanvendelse og miljørigtig bortskaffelse,
  • rapportering og indberetning af indsamlede mængder samt overvågning af affaldsstrømme for at sikre sikker håndtering af affaldet,
  • oplysning om tiltag, og informationer om lovgivning og udvikling heraf.

Alle disse opgaver er tidskrævende og omkostningstunge for én enkelt virksomhed at skulle løse alene.

Som kollektiv ordning sørger vi for at løfte alle disse opgaver kollektivt for vores medlemsvirksomheder.

Dermed løfter vi en stor administrativ byrde fra jeres skuldre, vi skaber stordriftsfordele og som en af de mest omkostningseffektive og erfarne kollektive ordninger i Europa sikrer vi jer også mest mulig værdi og effekt for jeres penge.

Læs mere om de forskellige opgaver, der er forbundet med producentansvar, som vi håndterer for jer i Emballageretur. 

Hvordan melder jeg min virksomhed ind i Emballageretur?

Det er heldigvis meget nemt – du kan gøre det på 1. min ved at klikke her og følge instruktionerne.

Emballageretur er sat i verden for at hjælpe din virksomhed med at løfte jeres producentansvaret for emballage.

Ud over de praktiske opgaver forbundet med producentansvaret tilbyder vi gratis rådgivning og sparring fra vores erfarne team med relevant viden, webinarer, værktøjer, guides, nyhedsbreve mv.

Du kan læse mere om fordelene ved vores medlemskab her.

Hvad koster et medlemskab i Emballageretur?

Medlemskab i Emballageretur koster 1500 kr. om året uanset virksomhedens størrelse.

Er I allerede medlem i en eller flere kollektive ordninger under Retur, betaler I kun et samlet beløb på 1500 kr. for alle medlemskaber.

I kan tilmelde jer Emballageretur ved at klikke her og følge instruktionerne.

Ud over de praktiske opgaver forbundet med producentansvaret tilbyder vi gratis rådgivning og sparring fra vores erfarne team med relevant viden, webinarer, værktøjer, guides, nyhedsbreve mv.

Du kan læse mere om fordelene ved vores medlemskab her.

Hvordan får vi Emballagereturs miljøemblem?

Som medlem af Emballageretur modtager I vores miljøemblem.

Miljøemblemet viser, at I støtter en ansvarlig udvikling bygget på cirkulære principper om øget genbrug og genanvendelse.

Læs mere om emblemet her.

Hvad gør vi, hvis vi er omfattet af producentansvar for emballage udenfor Danmarks grænser?

Hvis din virksomhed sætter emballage på markedet i andre lande end Danmark, skal I efterleve de respektive landes regler for producentansvar på emballage.

Sælger I jeres produkter inkl. emballage i EU, Norge, Schweiz eller UK, kan Emballageretur også hjælpe jer med at løfte jeres producentansvar på emballage.

Læs, hvordan her.

Hvordan er producentansvaret i andre lande?

Du kan læse mere om andre landes producentansvar her.